Leta i den här bloggen

2011-05-02

Shepherd's pie



  • 2 gula lökar

  • 5 små morötter

  • 500 g champinjoner

  • 2 klyftor vitlök

  • olja att steka i

  • 800 g nötfärs

  • 1 förpackning krossade tomater

  • 2 msk tomatpuré

  • 0,5 dl vatten

  • 1,5 dl rött vin

  • en skvätt madeira

  • kanske lite vatten om det behövs

  • salt, peppar

  • worchestersås, en skvätt

Täcket


  • 8 potatisar

  • 1 sötpotatis

  • 2 små palsternackor

  • lite smör

  • lite creme fraiche
Skala löken och morötterna och mixa sönder dem. Det får gärna vara lite bitar kvar, tycker jag. Kvarta svamparna. Stek grönsakerna i olja en stund utan att de får färg. Släng i köttfärsen och bryn den också. Häll i resten och sedan ska det koka en timme i alla fall. Om det verkar bli för torrt så att det bränns så får man skätta i lite mer vatten. Eller vin.

Under tiden som färsen kokar så skalar man och kokar rotsakerna i buljong. När de är mjuka, kör dem till mos med lite smör och creme fraiche. Salta och peppra.
Lägg färsen i en pajform (lite som ett berg, med en topp i mitten).
Klutta på moset som ett lock över. Det ska täcka ordentligt, så att inte färsen kokar igenom sedan.
Dutta lite med slickepotten så att moset blir lite toppigt och klutta på lite smörklickar. In i ugnen 10 minuter 200 grader.

Inga kommentarer: