Leta i den här bloggen

2011-04-19

Silltårta

Ingen påsk utan silltårta. Helst ingen jul heller faktiskt!

  • 200 g kavring

  • 75 g smör
Smält smöret, mixa brödet till smulor och häll i smöret. Mixa ihop det och tryck ut det i en form. En med löstagbar botten är ju bäst, förstås. Ställ i kylen.

  • 1 burk mästarmatjes

  • 3 blad gelatin

  • 1 rödlök, hackad

  • 3 dl gräddfil

  • 1 burk kesella

  • 1 msk sillspad

  • peppar

  • hackad gräslök

Lägg gelatinbladen i blöt och häll sedan av spadet från sillen MEN spara spadet för sjutton. Hacka löken och skär sillen i ganska smala bitar. Blanda ihop allt utom gelatin och sillspad och slök. Smält istället gelatinet i sillspadet i en kastrull först. När det smält, kan du blanda först med en liten klutt av smeten, sedan kan du vräka ihop alltihopa. Smeta ut i formen, för sedan ska det stelna. Det tar kanske ett par-tre timmar, men det går bra att göra en dag i förväg. Pynta med gräslök. Man kan ju ta rökt lax istället för sill, om man vill och pynta med rom (ja, från en fisk).

1 kommentar:

Ingela Pling sa...

Det måste vi ju ha! Som komplement till de kokta äggen!