Leta i den här bloggen

2011-04-26

Bästa rödvinssåsen

Sås är ju gott tycker man. Och med man menar jag jag.
Den här kunde man nog hälla på en ko lite i förbifarten och ta sig ett gnag, bara.
Eller, lite mer traditionellt: Till kött som inte rör så mycket på sig, oxfilé kanske.


  • 2 hela vitlökar

  • 1 msk olja

  • 3 msk socker

  • 2 msk tomatpuré

  • 0,5 dl balsamvinäger

  • 5 dl rött vin

  • knappt 0,5 dl kalvfond

  • 2 tsk maizena-redning

  • 25 g smör

  • salt
Bryt vitlöken i klyftor och rosta 20 minuter i 200 grader i oljad långpanna. Passa dem lite, för det är inte gott om de blir för mörka.
Smält socker med tomatpuré i en kastrull. I med vitlöksklyftor, vinäger, vin och fond. Reducera till ca 4 dl. Sila och häll tillbaka i kastrullen. Red med maizena. Blanka av med smör och salta om det behövs.

Inga kommentarer: