Leta i den här bloggen

2011-04-05

Parmesansåsen

Ja, någonstans ska man ju börja... Det är världens godaste kalla sås. Till grillat, framför allt. En så´n här sats räcker kanske till 4-6 hungriga vuxna. Jag tror att receptet ursprungligen kommer från Allt om Mat, men det sitter upptejpat på insidan av ett köksskåp hemma.

  • 1 schalottenlök

  • 1 ägg

  • 2 äggulor

  • 3 dl neutral olja

  • 1 msk fransk senap

  • 1 msk grönsaksfond

  • (2 msk vatten)

  • minst 80 g riven parmesan, gärna det dubbla

  • gräslök
Ställ fram allt en stund innan så att det blir rumstempererat. Släng i lök, senap, ägg och gulor i mixern och kör en stund. Sedan ska oljan i medan mixern går, förstås. Droppvis, till att börja med och sedan i en tunn stråle tills den blir riktigt tjock. Mixa sist i fond och kanske lite vatten om såsen är för tjock för din smak. Mixa sist ner massor av ost och gräslök (eller skippa gräslöken. Men det blir snyggare med.). Smaka av. Inte äta upp allt med sked.

Inga kommentarer: