Leta i den här bloggen

2011-10-16

Grekisk pytt

Till 10 hungriga personer tar man:

  • 3 fläskfiléer
  • 3 dl rapsolja
  • 2 msk soya
  • 4 tsk sambal oelek
  • 4 vitlöksklyftor
  • saften av en tumstor bit ingefära, riven
  • salt och peppar

  • 2 kg fast potatis, typ Asterix
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 röda paprikor
  • 1 rejäl rödlök 
  • 5 tomater
  • 300 g fetaost

  • 5 dl crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1/2 lime (saften)
  • 1 tsk grekisk salladskrydda 


Putsa filéerna och skär köttet i 1 cm tjocka skivor. Rör ihop marinaden och lägg i fläskfilén. Marinera i minst 6 timmar eller helst över natten.

Rör ihop crème fraiche och majonnäs, riv eller pressa i vitlök, limesaft och örtkrydda. Ställ kallt till servering.

Skala och klyfta potatisen. Lägg potatisen i en långpanna eller stor ugnsform. Häll över lite av marinaden, blanda runt. Gratinera i 250 grader, 20 minuter.


Skär paprika i mindre bitar, rödlök i klyftor och tomaterna i skivor.
Sänk värmen till 225 grader.
Ta ut potatisen, strö över flingsalt och rör om i formen. Lägg köttet ovanpå potatisen, sedan paprikan och rödöken. Häll över resten av marinaden. Gratinera i 10 minuter till.

Lägg på tomater och fetaosttärningar. Gratinera tills potatisen är klar, ca 30 minuter till.

Servera med en grönsallad och vitlökssåsen.

Inga kommentarer: