Leta i den här bloggen

2011-09-05

Pressgurka med sting


Morfar och Ulla brukar göra pressgurka till söndagssteken. Det här är en variant med lite sting i. Gott till så'n riktig husmanskost, som köttfärslimpa, stek och potatis eller potatis- och köttfärsgratäng.

Man tar:
1 hel gurka
salt, ungefär 1 tsk
1 dl vatten
4 msk socker
2 msk ättikssprit 12%
persilja 2 msk (eller 0,5 dl Willys torkade grytblandning persilja/körvel/koriander)
0,5 chilifrukt
1 vitlöksklyfta
1 pekfingertoppsstor ingefärsbit
1 msk sesamfrön

Skala av remsor av gurkan så att den blir randig, för så ska det vara. Skiva tunt, gärna på mandolin. Salta skivorna, lägg i en skål, ställ på en assiett, lägg på en tyngd så att vätskan pressas ut. Låt det stå i en halvtimme, ungefär.
Under tiden gör du lagen. Blanda vatten, ättika och socker och vispa så att sockret löser sig. Skiva chili och vitlök supertunt. Skala och riv ingefäran. Blanda ner i lagen tillsammans med persiljan/grytörterna och sesamfrön.
Häll av vätskan från gurkskivorna och blanda i dem i lagen. Häll i burk och låt det dra någon timme. 

Inga kommentarer: