Morfar och Ulla brukar göra pressgurka till söndagssteken. Det här är en variant med lite sting i. Gott till så'n riktig husmanskost, som köttfärslimpa, stek och potatis eller potatis- och köttfärsgratäng.
Man tar:
1 hel gurka
salt, ungefär 1 tsk
1 dl vatten
4 msk socker
2 msk ättikssprit 12%
persilja 2 msk (eller 0,5 dl Willys torkade grytblandning persilja/körvel/koriander)
0,5 chilifrukt
1 vitlöksklyfta
1 pekfingertoppsstor ingefärsbit
1 msk sesamfrön
Skala av remsor av gurkan så att den blir randig, för så ska det vara. Skiva tunt, gärna på mandolin. Salta skivorna, lägg i en skål, ställ på en assiett, lägg på en tyngd så att vätskan pressas ut. Låt det stå i en halvtimme, ungefär.
Under tiden gör du lagen. Blanda vatten, ättika och socker och vispa så att sockret löser sig. Skiva chili och vitlök supertunt. Skala och riv ingefäran. Blanda ner i lagen tillsammans med persiljan/grytörterna och sesamfrön.
Häll av vätskan från gurkskivorna och blanda i dem i lagen. Häll i burk och låt det dra någon timme.
salt, ungefär 1 tsk
1 dl vatten
4 msk socker
2 msk ättikssprit 12%
persilja 2 msk (eller 0,5 dl Willys torkade grytblandning persilja/körvel/koriander)
0,5 chilifrukt
1 vitlöksklyfta
1 pekfingertoppsstor ingefärsbit
1 msk sesamfrön
Skala av remsor av gurkan så att den blir randig, för så ska det vara. Skiva tunt, gärna på mandolin. Salta skivorna, lägg i en skål, ställ på en assiett, lägg på en tyngd så att vätskan pressas ut. Låt det stå i en halvtimme, ungefär.
Under tiden gör du lagen. Blanda vatten, ättika och socker och vispa så att sockret löser sig. Skiva chili och vitlök supertunt. Skala och riv ingefäran. Blanda ner i lagen tillsammans med persiljan/grytörterna och sesamfrön.
Häll av vätskan från gurkskivorna och blanda i dem i lagen. Häll i burk och låt det dra någon timme.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar