Leta i den här bloggen

2011-07-08

Du skall inga andra bullar hava jämte mig



Om man har en bra bakmaskin som orkar lite så är det här ett väldigt bra recept på bullar. Den långa knådningen är avgörande för resultatet, de blir himmelska.


Till 24 bamsiga bullar:



  • 5 dl mjölk

  • 50 g jäst

  • 1 ägg

  • ca 1 kg vetemjöl (1 dl = 60g)

  • 1,5 dl socker

  • 1 msk flingsalt

  • 2 tsk kardemumma

  • 150 g rumsvarmt smör

Fyllning:


  • 175 g rumsvarmt smör

  • 1 dl socker

  • 2 msk kanel

Pensling:


  • 1 ägg

Garnering:


  • sirap, droppa i lite vatten till tunn konsistens

  • strösocker


Först så häller du i lite mjölk i bunken och smular ner jästen. Jag tycker att det är lättast att vispa ut jästen med en vanlig handvisp. När jästen har löst sig, så häller du i resten av mjölken och sedan ägget, sockret, saltet och kardemumman. Blanda lite. Pytsa sedan i mjölet (inte alltihopa, du kan spara en deciliter eller så). Sedan är det dags för maskinen att arbeta. Kör på låg fart i 20 minuter. Vila lite under tiden.
Skär smöret i små tärningar. Stanna maskinen och tryck ner smöret i degen. Kör maskinen i 20 minuter till. Bläddra i en tidning.
Sedan är det jäsdags. 1,5 timme under bakduk. Ring en kompis.
Dags för det roliga! Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Om den är kletig, så ta i lite mer mjöl.
Kavla varje bit till en platta som är ungefär 30-40 cm i kvadrat.
Bred på smör, strö på socker och kanel.
Vik in en tredjedel av degen in mot mitten och sedan likadant från andra sidan, så det blir tre lager. Kavla lite till. Skär strimlor, 12 st från varje utkavlad degklutt.
Snurra och vrid ihop till en bulle.
Lägg i stora bullformar på plåt och jäs i 30 minuter till.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla bullarna med ägget och grädda i mitten av ugnen ungefär 15 minuter.
Direkt när de kommer ur ugnen, pensla på sirapsblandningen och strö över socker.
Klart!

Inga kommentarer: