Leta i den här bloggen

2011-06-23

Grissini

De här är jätteroliga att baka och framkallar oftast ett stående skämt i vår familj:
Men de här kan inte jag äta, jag är ju vegetarian!
Va?
Ja, det är ju en gris ini!



  • 25 gr färsk jäst (dela 1 pkt på diagonalen) (eller 0,5 påse torrjäst, 2 tsk)

  • 1, 5 dl ljummet vatten

  • 1 tsk salt

  • 2 tsk strösocker

  • 1 äggvita

  • 0,5 dl god rapsolja

  • 2 kvistar rosmarin, finhackat

  • 6 dl mjöl
På färsk jäst, gör så här:
Smula jästen i en bunke och häll på vatten, salt, socker. Vispa så att jästen löser sig.
Sedan bara: i med vitan, oljan och rosmarinen och sist mjölet.
Kör med degkrok tills degen går ihop. Den blir fast.
På torr jäst, gör så här:
Blanda jäst med mjöl, socker, salt och rosmarin. Värm vatten och olja till 40 grader. Slå i vitan i mjölet och sedan vätskan. Kör med degkroken tills det blir en fast deg.

Sedan är det likadant:
Jäs degen under bakduk i 1,5 timme.
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Knåda degen och dela den i 30 bitar. Rulla ut degbitarna till ungefär en pennas tjocklek. Stryk vatten på dem, dutta på flingsalt och lite rosmarin.
Grädda i 25 minuter mitt i ugnen. Kanske måste man switcha plåtarna en gång.

2 kommentarer:

Ingela Pling sa...

Vaddå swithca plåtarna?? Jag fattar inte (ovanligt va)..
/Sys

Susanne sa...

Jo, jag tänkte att om man kör båda plåtarna samtidigt, på varmluften, så kanske man ska byta plats på dem, så att inte den ena plåten blir för mörk.