Leta i den här bloggen

2012-08-30

Butternutsoppa


Butternutpumpa eller butternutsquash undrar man?
Jag vet inte, jag, men den ser mest ut som en pumpa inuti, om du frågar mig.
Jamen i alla fall, det är ju min nya favoritgrönsak! Så himla god att ugnsbaka, eller göra soppa på. Säkert annat också, man kanske skulle prova att göra som sweet potato pie, fast med pumpa? Eller som finsk kålrotslåda fast med pumpa.
Mmm, kålrotslåda!
Den här soppan tar lite tid att göra, 45 minuter går åt till att baka pumpan, ungefär en halvtimme till att koka. Det går förstås fortare om man bakar pumpan i mindre bitar, men gör det du har tid och lust med.
Det blir 6 rejäla portioner, men den är riktigt god som matlåda också.
Du behöver på ett ungefär:

  • 1 butternutpumpa
  • 0,5 dl lönnsirap

Gröp ur kärnorna ur pumpan, skär den i kvartar, snitta ett rutmönster i ytan, ringla över lönnsirap och kör i ugnen på 200 grader sisådär 45 minuter, tills pumpan är mjuk.

  • 1 tsk timjan
  • 2 schalottenlökar, skivad
  • 1msk smör
  • 1,5 l vatten
  • En ganska stadig skvätt grönsaksfond eller buljong
  • 2-3 msk vit balsamvinäger
  • salt och peppar
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • maizenaredning
Fräs timjan med lök i lite smör i en stor kastrull. Häll på vatten, i med grönsaksbuljongen och vinägern.
Gröp ur pumpaköttet från skalet, släng ner det i kastrullen. (Inte skalet alltså, det kan du lägga i komposten.) Låt alltihopa koka 20 minuter.
Mixa soppan slät med en stavmixer. Slå i grädden och redning. Jag tog väl ungefär ett par matskedar redning. Vispa och koka upp. Salta och peppra. Kanske behövs det lite till vinäger? Klart!

Inga kommentarer: